Verzorging van de Monstera

Zo veel verschillende planten, zo veel verschillende wensen. Iedere plant is anders en verdient dan ook andere verzorging. Maar bij zoveel verschillende planten zie je soms door … de planten het bos niet meer. In deze nieuwe rubriek vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat je planten helemaal tevreden zullen zijn. Deze week vertellen we je graag meer over de verzorging van de Monstera

Hoeveel water heeft de Monstera nodig?

De Monstera vind het prettig als de grond continue licht vochtig blijft. Kijk wel af en toe af de grond niet te nat is, want dat vind hij wat minder fijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een drainage pot of hydrokorrels. Is de grond nog vochtig? Sla het water geven dan een keertje over. Is de grond al helemaal droog? Dan mag je een keertje extra water geven.

In de wintermaanden heeft de plant wat minder water nodig dan in de zomer. Wanneer de grond continu licht vochtig is zit je goed.

Zorg daarnaast ook voor een hogere luchtvochtigheid door de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit.

Hints van de plant:

Worden de bladeren geel of gaan ze druppelen? Dan heeft je Monstera waarschijnlijk te veel water gekregen, laat de grond tussendoor goed opdrogen en controleer of er geen laag onder in de pot staat.

Extra voeding

In de zomer kan de Monstera baat hebben bij 1x in de twee weken een beetje standaard plantenvoeding. In de winter is de plant in ruststand en hoef je de plant niet van extra voeding te voorzien, anders kan de grond te zuur worden en de wortels aantasten.

De ideale plek voor de Monstera

De Monstera is een schaduwplant en houdt niet zo van fel zonlicht. Zet de plant bij voorkeur op een lichte plek, maar niet in de felle zon, ook wel halfschaduw genoemd. Zorg dat je de plant niet in de buurt van de verwarming plaatst, dan is de luchtvochtigheid te laag. Ook op een tochtige plek is hij niet op zijn gemak. Draai je Monstera daarnaast regelmatig, zodat hij mooi gelijkmatig groeit.

Wanneer de Monstera te veel in de zon staat kunnen de bladeren bruin verkleuren, verplaats ‘m dan naar een andere plek uit de felle zon.

De Monstera verpotten

De Monstera kan heel snel groeien. Kies er daarom voor om ongeveer eens in de 2 jaar over te stappen naar een grotere pot (minimaal 20% groter dan de huidige pot). De meeste voedingsstoffen in de potgrond zijn dan verbruikt. Dit kan je het beste doen aan het eind van de winter of het begin van de lente. De plant zit dan in zijn groeifase en is beter in staat om van het overpotten te herstellen.

De Monstera is een klimpant. Geef hem daarom ook een mosstok om zich aan vast te kunnen hechten.

Veelvoorkomende ziektes

De Monstera, heeft over het algemeen weinig last van ziektes. Controleer voor de zekerheid wel regelmatig de bladeren op beestjes en ziektes.

Heb je nog geen Monstera in huis? Maar wil je er wel graag één?

Klik hier om naar de shop te gaan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.