Verzorging van de Calathea

Zo veel verschillende planten, zo veel verschillende wensen. Iedere plant is anders en verdient dan ook andere verzorging. Maar bij zoveel verschillende planten zie je soms door … de planten het bos niet meer. In deze nieuwe rubriek vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat je planten helemaal tevreden zullen zijn. Deze week vertellen we je graag meer over de verzorging van de Calathea

Hoeveel water heeft de Calathea nodig?

De Calathea is een plant die van tropische omstandigheden houdt. Zorg daarom voor een hoge luchtvochtigheid en geef de plant regelmatig water.  Als leidraad kan je ongeveer 2x per week een scheutje water geven. Maar let goed op de grond, is deze nog vochtig sla dan een keertje over. Zorg er daarnaast voor dat er geen laag water onderin de pot blijft staan, maak bijvoorbeeld gebruik van een drainage pot. In de wintermaanden heeft de plant wat minder water nodig dan in de zomer. Wanneer de grond continu licht vochtig is zit je goed.

Zorg voor een hogere luchtvochtigheid door de plant regelmatig een sproeibeurt te geven met een plantenspuit.

Hints van de plant:

Gaan de bladeren hangen of krult het blad op? Dan heeft de Calathea dorst en kan je ‘m weer een beetje water geven

Extra voeding

In de zomer kan de Calathea baat hebben bij 1x in de twee weken een beetje standaard plantenvoeding. In de winter is de plant in ruststand en hoef je de plant niet van extra voeding te voorzien.

De ideale plek voor de Calathea

De Calathea is een schaduwplant en houdt niet zo van fel zonlicht. Zet de plant bij voorkeur op een lichte plek, maar niet in de felle zon, ook wel halfschaduw genoemd. Zorg dat je de plant niet in de buurt van de verwarming plaatst, dan is de luchtvochtigheid te laag. Ook op een tochtige plek is deze plant niet happy. Een kieskeurige jongen dus.

Wanneer de Calathea teveel in de zon staat kunnen de bladeren bruin verkleuren.

De Calathea verpotten

De Calathea is een kei in groeien. Kies er ongeveer voor om eens in de 2 jaar over te stappen naar een grotere pot (minimaal 20% groter dan de huidige pot). De meeste voedingsstoffen in de potgrond zijn dan verbruikt. Dit kan je het beste doen in het voorjaar. De plant zit dan in het groeiseizoen en is dan beter in staat om eventuele beschadigingen aan de wortels te herstellen

Veelvoorkomende ziektes

De Calathea is gevoelig voor spint. Je kan dit deels voorkomen door de plant regelmatig met water te besproeien

Heb je nog geen Calathea in huis? Maar wil je deze wel graag?

Klik hier om naar de shop te gaan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.