Planten EHBO: Help! Mijn Monstera heeft geen gaten in het blad.

Overal zie je ze voorbij komen, foto’s van enorme Monstera’s met immense bladeren met gaten erin. Vol verwachting heb jij een Monstera gekocht, dit wil jij ook! Maar dan komt er een nieuw blad en … Jouw plant heeft geen bladeren met gaten. Wat nu?

Een Monstera zonder gaten in het blad kan verschillende oorzaken hebben. We gaan ze stap voor stap met je doornemen.  

Je Monstera of het blad is nog jong

Het kan zijn dat je Monstera nog niet zo oud is en eerst sterker moet worden. Ik weet nog dat ik een Monstera plant had gekocht en geen gaten kon ontdekken, dit was toch een gatenplant? Ja dus, maar nog wel een jonge plant die eerst nog wat meer mocht groeien.

Het kan ook zo zijn dat je te maken hebt met jong blad, dit blad is meestal lichter van kleur en bevat geen gaten.

Te weinig voeding

Om goed te kunnen groeien heeft de plant genoeg voeding nodig. Geef één keer in de twee weken wat plantenvoeding en je plant zal je dankbaar zijn.

Niet de juiste plek

Check op welke plek je Monstera staat. Naast de verwarming en/of op de tocht is de plant niet zo happy. Hij houdt van tropische omstandigheden, heeft het graag lekker warm met voldoende licht en geniet van een hoge luchtvochtigheid.

Niet de juiste verzorging

Ik noemde het net al, de Monstera houdt van een hoge luchtvochtigheid. Geef je plant meerdere keren per week een sproeibeurt met een plantenspuit of plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de plant.

De plant moet eerst nog even wennen

Misschien moet de plant gewoon nog even wennen aan zijn nieuwe plek. Dit kan bijvoorbeeld als je ‘m net nieuw hebt gekocht of wanneer je ‘m hebt verplaatst. Hij moet zich dan aanpassen aan de nieuwe licht, warmte en luchtomstandigheden, hierdoor gaat er minder energie naar de bladeren.

Je Monstera is toe aan een opknapbeurt en een nieuwe pot

Misschien heeft je Monstera nog maar weinig ruimte in zijn oude pot en is het tijd om je plant te verpotten. Is alle aarde uit de pot verdwenen en zijn er voornamelijk wortels te zien? Dan is hij toe aan een nieuwe pot. Je kan de plant eventueel ook wat bijsnoeien. Houd er dan wel rekening mee dat je zowel de plant als de wortels gesnoeid moeten worden.

Hopelijk heb je in deze blog gevonden wat jouw Monstera nodig heeft om weer volledig te kunnen shinen. Welke tips ga jij toepassen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.