In de spotlight, bijzondere kamerplanten: #9 Maranta

Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan.
Deze week is het tijd voor de Maranta!

Naam

De Maranta wordt ook wel ‘prayer plant’ of ‘gebedsplant’ genoemd. Wanneer het ’s avonds donker wordt vouwt de plant namelijk haar blaadjes naar boven, als biddende handen.

De Plant komt uit de Marantaceae familie en wordt vaak verward met de Calathea, die tot dezelfde plantenfamilie behoort.

Waar komt hij vandaan?

Oorspronkelijk komt de Maranta uit Zuid-Amerika. Hier leeft hij als tropische plant in de oerwouden van Brazilië. Tegenwoordig is de Maranta vanwege zijn bladeren een populaire plant voor in huis.

Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?

Omdat het een tropische plant is staat hij graag in vochtige grond. Eén keer per week water geven zou voldoende moeten zijn. Geef de plant ook regelmatig een sproeibeurt met een plantenspuit om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Wanneer je de plant extra voeding wilt geven, doe dit dan in de zomer en in de lente. Een keer in de twee weken is voldoende.

Standplaats

De gebedsplant staat het liefst in de halfschaduw. Zet de plant liever niet te dicht bij de verwarming, in verband met de luchtvochtigheid.

Verplaats je ficus ginseng niet teveel, de bladeren zullen er dan afvallen.

Giftig

De Maranta is gelukkig niet giftig voor mensen en dieren.

Speciale kenmerken

De bladeren van de plant hebben allerlei opvallende patronen. Zo zijn er bladeren met strepen, maar er is ook een variant met stippen.

De plant beweegt in de natuur zijn bladeren om de regendruppels, die op de bladeren liggen, af te voeren. De druppels vallen hierdoor op de grond en kunnen worden opgenomen door de wortels. Hierdoor kunnen er minder snel bacteriën op het blad vormen.

Stekken

Knip een stek van met ongeveer 3 bladeren van de plant. Je kan het beste het uiteinde van een tak of een top snoeien. De wortels zullen ontstaan vanuit de knobbel waar het blad aan de steel van de plant vast zit. Zet de stek op water en plant ‘m na een paar weken in de grond, of plant de stek direct in een potje met aarde. Zorg dat de knobbel waar het blad aan de stengel zit ander water of de aarde staat, zodat de wortels zich kunnen ontwikkelen.

Koop hier je Maranta

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.