Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan.
Deze week is de Bromelia aan de beurt!
Naam
De Bromelia is een verzamelingsnaam voor een grote plantenfamilie van meer dan 2600 soorten! Binnen deze familie bevinden zich planten met verschillende kleuren bloemen, maar ook de ananasplant is één van de familieleden.
Waar komt hij vandaan?
De Bromelia bestaat al miljoenen jaren. De plant is ontstaan in het andesgebergte en de tropische regenwouden van Uruguay. Tegenwoordig groeien ze ook in Midden- en Zuid-Amerika in het wild.
Verder werd elk onderdeel van de Bromelia gebruikt als voedsel, bescherming en/of in rituelen van de Maya’s, Azteken en Inca’s.
Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?
De Bromelia is gemakkelijk te verzorgen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, eens per week een beetje water geven zal voldoende moeten zijn. Geef niet alleen water via de grond, maar giet het ook eens voorzichtig in de bloem, hier slaat hij namelijk het water in op.
Wanneer je de plant extra voeding wilt geven, doe dit dan in de zomer en in de lente. Een keer in de twee weken is voldoende. Geef wel maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid voeding, dat is voor de bromelia meer dan genoeg.
Standplaats
De Plant staat het liefst op een plek met indirect zonlicht.
Giftig
De Bromelia is gelukkig niet giftig voor mensen en dieren.
Speciale kenmerken
Verzorg de plant goed, want als de bloem eenmaal van de plant afvalt zal deze niet meer terugkeren. De plant bloeit namelijk maar één keer, maar wel maanden lang.
In het wild leeft de plant vaak op een andere boom, als een epifyt. Dat wil zeggen dat ze geen voedsel van de boem pakken. Soms leven ze zelfs op hoogspanningskabels!
Stekken
Tijdens en na de bloei, zal de moederplant kleine nieuwe plantjes gaan maken. Wanneer je nog heel even wacht tot deze iets groter zijn geworden, kan je deze voorzichtig verwijderen.
Vervolgens kan je het stekje in de aarde plaatsen en kan je het plantje op dezelfde manier verzorgen als de volwassen versie.
0 reacties