Selecteer een pagina

In de spotlight, bijzondere kamerplanten: #5 Alocasia Zebrina

in de spotlight alocasia zebrina

Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan.
Deze week is de Alocasia Zebrina aan de beurt!

Naam

De zebrina dankt zijn naam aan de gestreepte stengels. De strepen lijken namelijk op die van een zebra.  Soms wordt de plant ook wel zebraplant of olifantsoor genoemd.

Waar komt hij vandaan?

Oorspronkelijk komt deze plant uit Borneo, India en omliggend gebieden in de jungle Azië. De plant groeit hier gewoon in het wild en wordt daar, vanwege zijn grote bladeren die wel 1,5 meter groot kunnen worden, in de natuur regelmatig gebruikt als een natuurlijke paraplu tijdens een tropische regenbui. Wist je dat ze de wortel van de plant in Azië zelfs in gerechten verwerken?

In Europa is de plant vooral bekend geworden door zijn puntige bladeren en aparte stengels. Wanneer je een boost aan je interieur wilt geven, is dit de plant die je zoekt!

Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?

De Zebrina is een tropische plant. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, eens per week een beetje water geven zal voldoende moeten zijn. Je kan er ook nog voor kiezen om zo af en toe de plant te besproeien met een plantenspuit. Dat zal hij zeker waarderen!

Gaan de bladeren hangen? Dan heeft de zebrina waarschijnlijk dorst.

Ontstaan er juist druppels op de bladeren? Dan mag je wat minder water geven.

Wanneer je de plant extra voeding wilt geven, doe dit dan in de zomer en in de lente. Een keer in de twee weken is voldoende.

Standplaats

De Zebraplant staat het liefst op een plek met indirect zonlicht. Maar ook op een wat donkere plek kan hij zich goed thuis voelen. Om de luchtvochtigheid op peil te houden kan je de plant beter niet vlakbij de verwarming zetten.

Giftig

De Alocasia Zebrina is licht giftig voor mensen en dieren!

Speciale kenmerken

De alocasia vernieuwd vaak zijn bladeren. De oude bladeren verkleuren dan bruin en er komen nieuwe voor in de plaats. Je kan de bruine bladeren voorzichtig van de plant verwijderen.

In het wild zorgen de strepen op de plant ervoor dat planteneters de plant met rust laten. Wanneer de zon schijnt is de plant hierdoor lastiger te zien.

Stekken

Je kan de Alocasia op twee manieren stekken. Naast de grote moederplant zullen namelijk ook kleine nieuwe plantjes gaan groeien. Wanneer je nog heel even wacht tot deze iets groter zijn geworden, kan je deze voorzichtig los gaan maken.

  1. Plaats het stekje in een glaasje met water. Ververs het water regelmatig. Je zult zien dat er vanzelf worteltjes zullen ontstaan.
  2. Vervolgens kan je het stekje in de aarde plaatsen en kan je het plantje op dezelfde manier verzorgen als de volwassen versie.

Je kan de zebrina ook vermeerderen door de plant te delen. Zorg dat je de wortels goed vrij maakt van de aarde. Je zult dan zien dat de plant uit meerdere kleine planten bestaat. Deze planten kan je uit elkaar halen en in een nieuwe pot zetten. Zo maak je van één plant, twee planten. Dit is wel een ingrijpende handeling voor je plant, dus doe dit alleen als hij al erg groot en sterk is.

Koop hier je Alocasia zebrina

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.