In de spotlight, bijzondere kamerplanten: #2 Bromelia ananas, Ananasplant

Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan. Deze week is de Ananasplant aan de beurt.


Naam

Bromelia ananas, a.k.a. bromelia pineapple a.k.a. ananasplant.


Waar komt hij vandaan?

Oorspronkelijk komt de ananasplant voor in de natuur van Midden- en Zuid-Amerika.


Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?

De plant is makkelijk te verzorgen. Aangezien het een tropische plant is houdt de ananasplant van een lichte standplaats.

Geeft de plant ongeveer 1 keer per week een beetje water, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is.

De ananasplant is helaas erg gevoelig voor spint. Om dit te voorkomen kan je de plant regelmatig sproeien, zo krijgt de spint geen kans om zich te nestelen.


Standplaats

Deze plant staat het liefst op een lichte plek, maar niet met direct zonlicht, plaats de plant bij voorkeur een paar meter van het raam en de verwarming.


Giftig

De ananasplant is gelukkig niet giftig voor mensen en dieren. Maar let op! De vrucht is niet bedoeld om te eten, deze is puur voor de sier.


Speciale kenmerken

  • De ananasplant valt op door de vrucht die in het midden groeit, een echte eyecatcher!
  • Deze plant staat ook wel bekend als de antisnurkplant. Deze plant geeft namelijk ’s nachts zuurstof af i.p.v. overdag. Dit maakt ‘m erg geschikt voor de slaapkamer!

Stekken

Helaas heeft de ananasplant een beperkte levensduur ☹ Maar niet getreurd je kan zelf eenvoudig een nieuwe plant laten groeien. Dit kan zelfs op 2 manieren:

  1. Soms zie je dat er naast de grote plant ook kleine nieuwe plantjes zullen groeien.
    Maak deze plantjes heel voorzichtig los uit de aarde en plaats ze in een ander potje met aarde. Mocht het zo zijn dat het kleine plantje nog geen wortels heeft, dan kan je deze tot die tijd met de onderkant in het water zetten, totdat de wortels tevoorschijn komen.
  2. Door middel van de siervrucht. Snijd de bovenkant van de vrucht af en plaats deze in de grond. Let er op dat je de bladeren niet met de aarde bedekt. Geeft de plant ongeveer 1 keer per week een beetje water. En je zult zijn dat de plant vanzelf weer verder zal groeien en nieuwe bladeren zal krijgen.

Koop hier je Ananasplant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.