In de spotlight, bijzondere kamerplanten: #11 Monstera Deliciosa

Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan.
Deze week is de Monstera Deliciosa aan de beurt!

Naam

De Monstera heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het Latijnse woord ‘Monstrum’, omdat de bladeren monsterlijk groot zijn. De plant wordt ook wel gatenplant genoemd. Hoe hij aan deze naam komt is niet zo moeilijk, de plant heeft namelijk enorme gaten in zijn bladeren.

Waar komt hij vandaan?

De plant is afkomstig uit het tropische Zuid-Amerika. In de natuur klimt hij door middel van zijn luchtwortels tegen grote bomen op en kan hij tot wel 20 meter hoog worden! In totaal zijn er 22 soorten monstera’s, variërend van kleine plantjes tot grotere exemplaren.

Wist je dat ze de luchtwortels in Mexico gebruiken om manden van te maken?!

Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?

De Monstera is een tropische plant. Zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is, eens per week een beetje water geven zal voldoende moeten zijn. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Houd wel in de gaten of je plant niet met zijn voeten in het water staat, dat vind hij namelijk een stuk minder fijn!

Wanneer je de plant extra voeding wilt geven, doe dit dan in de zomer en in de lente. Een keer in de twee weken is voldoende.

Standplaats

De Monstera plant is niet zo kieskeurig. Het enige wat hij echt vreselijk vind is direct zonlicht. Indirect zonlicht vind hij super en ook op een donkere plek doet hij het vaak prima.

In verband met de luchtvochtigheid kan je de plant beter niet vlakbij de verwarming zetten.

Giftig

De plant is helaas giftig voor mensen en dieren!

Speciale kenmerken

De bladeren van de Monstera heeft de monstera niet zonder reden. De gaten helpen voor het krijgen van licht, water en bescherming.

In het dichte oerwoud is het voor de plant moeilijk om veel licht te krijgen, daarom groeit hij vaak rond bomen om dichter bij het licht en water te komen. De gaten in de bladeren zorgen ervoor dat ook de onderste bladeren voldoende licht krijgen.

De gaten helpen ook om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt. De regen valt dan namelijk direct naar beneden en komt bij de eigen wortels terecht, in plaats van dat het naar de andere planten loopt via de bladeren.

Ten slotte worden de bladeren op deze manier beschermd tegen heftige weersomstandigheden. De bladeren zullen minder snel beschadigingen tijdens een storm of heftige regenbui. De wind en regen kan er makkelijk doorheen.

Stekken

Je kan de Monstera makkelijk stekken. Knip een stengel onder een luchtwortel af. Vanuit de luchtwortel zullen de wortels zich gaan ontwikkelen.

  1. Plaats het stekje in een glaasje met water. Ververs het water regelmatig. Je zult zien dat er vanzelf worteltjes zullen ontstaan.
  2. Vervolgens kan je het stekje in de aarde plaatsen en kan je het plantje op dezelfde manier verzorgen als de volwassen versie.

Je kan er ook voor kiezen om de stek direct in de grond te plaatsen.

Koop hier je Monstera,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.