In de spotlight, bijzondere kamerplanten: #10 Caladium

Elke maand lichten we een plant uit. Niet zomaar planten, maar planten met een bijzonder uiterlijk of verhaal, die het verdienen om in de spotlight te staan.
Deze week is het tijd voor de Caladium!

Naam

De Caladium heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het Maleisische woord ‘keladi’, dit betekent eetbare knol. Verder heeft de Caladium ook wel de bijnamen Olifantsoren en Engelenvleugels, omdat de plant daar een beetje op lijkt.

Waar komt hij vandaan?

Oorspronkelijk groeit de Caladium vooral langs de rivieren en kreken in Brazilië en het Amazonegebied. Er zijn enorm veel verschillende Caladium varianten.

Verzorging: Hoeveel water en voeding heeft hij nodig?

De verzorging van de Caladium is wat ingewikkelder dan bij je andere kamerplanten. De plant groeit namelijk uit een knol. In de winter sterven de bladeren af en gaat de plant in ruststand. Je kan de knol dan het beste uit de grond halen, in krantenpapier rollen en droog ergens opbergen. Wanneer het voorjaar is kan je de knol weer planten en de grond licht vochtig houden. Als het goed is, zal je Caladium dan weer gaan groeien.

Wanneer de plant te weinig water krijgt gaan de dunne bladeren hangen. Bij een teveel aan water gaat de knol van de plant rotten.

Je kan de grond het peste licht vochtig houden. Met twee keer per week water geven zit je waarschijnlijk wel goed. In de zomer zou één keer per week water geven voldoende moeten zijn. De plant doet het het best bij een hoge luchtvochtigheid, anders kunnen de bladeren snel bruin verkleuren. Sproei daarom regelmatig met een plantenspuit of plaats een luchtbevochtiger in de buurt van je plant.

Wanneer je de plant extra voeding wilt geven, doe dit dan in de zomer en in de lente. Een keer in de drie weken is voldoende en zal je Caladium zeker waarderen!

Standplaats

De plant staat graag op een lekkere lichte plek, maar wel uit het directe zonlicht. Zet de plant liever niet te dicht bij de verwarming, in verband met de luchtvochtigheid.

Krijgt je plant bruine vlekken? Dan zijn de bladeren verbrand door een teveel aan zonlicht.

Wanneer de bladeren hun patronen verliezen en groener worden, staat je plant liever op een wat lichtere plek.

Giftig

De Caladium is helaas giftig voor mensen en dieren.

Speciale kenmerken

De bladeren van de Caladium hebben allerlei opvallende patronen. Er zijn oneindig veel verschillende soorten van de plant te vinden. Zo heb je soorten met roze en witte accenten, maar ook varianten die bijna zwart/wit zijn. Zo is er altijd wel een variant te vinden die in je interieur past.

Deze plant groeit in tegenstelling tot veel andere kamerplanten uit een knol en heeft daarom een iets andere verzorging nodig. Daar krijg je dan wel een echte beauty voor terug!

Stekken

Je kan de Caladium vermeerderen door de knol te delen.

Het is ook mogelijk om de Caladium te vermeerderen door deze te scheuren. Er kunnen kleine knolletjes naast de moederplant gaan groeien, deze kan je vervolgens voorzichtig wegscheuren en planten.

Koop hier je Caladium

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.